Seminarium Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego


Dziekan Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego dr hab. Małgorzata Makowska-Janusik, prof. UJD i Dyrektor Instytutu Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii prof. Józef Drabowicz zapraszają na wykład mgr Doroty Bajek, który odbędzie się 6 czerwca 2018 roku w Audytorium - sala 1023 budynku przy al. Armii Krajowej 13/15. Seminarium rozpocznie się o godzinie 12.15. Tematem wykładu będzie „Oznaczanie zawartości wybranych składników mineralnych w próbkach produktów spożywczych metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej”.

Pani mgr Dorota Bajek jest studentem studiów III stopnia prowadzonych na Wydziale Matematyczno-Przyrodniczym AJD i stara się o możliwość otwarcia przewodu doktorskiego przez Radę Wydziału.

Abstrakt wykładu:

Makroelementy takie jak sód, potas, magnez i wapń stanowią ważną grupę substancji odżywczych potrzebnych organizmowi ludzkiemu w ilościach większych niż 100 mg dziennie. Z tego powodu oznaczanie składników mineralnych w produktach spożywczych stanowi ważny aspekt analizy żywności. Płomieniowa absorpcyjna spektrometria atomowa jest metodą powszechnie stosowaną do wykrywania i oznaczania ilościowego składników mineralnych występujących w produktach spożywczych. Istotnym czynnikiem wpływającym na wyniki prowadzonych oznaczeń jest również sposób mineralizacji próbek.

Przedstawione wyniki badań dotyczą oznaczania zawartości wybranych składników mineralnych w próbkach żywności należących do różnych grup środków spożywczych pozwoliły na określenie wpływu zastosowanego sposobu mineralizacji na wyniki oznaczeń i wartości podstawowych parametrów walidacyjnych metody. Zastosowane odważki próbek uzależniono od warunków mineralizacji i od stopnia jednorodności próbki. Wyznaczone granice wykrywalności i oznaczalności wykazały zbliżone wartości w przypadku obu zastosowanych sposobów mineralizacji, jednakże wyższe wartości odnotowano w przypadku suchego spopielenia próbek. Granice oznaczalności oznaczanych pierwiastków (wapń, magnez, sód, i potas) nie przekroczyły założonej wartości 1,5 mg/l. Wyznaczone wartości współczynników zmienności wzorcowania nie przekroczyły założonej wartości 10 % w przypadku żadnego z oznaczanych pierwiastków, przy czym ich największe wartości odnotowano przy oznaczaniu wapnia zarówno po suchym spopieleniu próbek, jak i mineralizacji mikrofalowej. Na wartość współczynnika odzysku poza czynnikami wymienionymi powyżej istotny wpływ miał również poziom wzbogacenia próbek i stopień ich rozcieńczenia.

Analiza parametrów walidacyjnych metody wykazała, że sposób mineralizacji próbek rzeczywistych i fortyfikowanych żywności na zawartość wapnia, magnezu, potasu i sodu oznaczoną metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej miał niewielki wpływ. Przygotowanie próbek do badań techniką suchego spopielenia próbek może generować więcej błędów analitycznych ze względu na bardziej złożoną procedurę postępowania. W przypadku mineralizacji mikrofalowej natomiast procedura postępowania jest znacznie mniej złożona, co pozwala na szybsze przygotowanie próbek do analiz.