Żywienie człowieka i dietetyka - ruszyła rekrutacja na nowy kierunek studiów II stopnia


Żywienie człowieka i dietetyka to nowy kierunek studiów, na który już można się rekrutować. Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego podpisał decyzję o nadaniu Wydziałowi Matematyczno-Przyrodniczemu Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie uprawnień do prowadzenia studiów stacjonarnych i niestacjonarnych, drugiego stopnia na tym kierunku (studia trwają 2 lata). Kandydaci rekrutują się poprzez stronę internetową Uczelni.

Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka przeznaczone są dla osób, które pragną rozszerzyć wiadomości i umiejętności z zakresu prawidłowego żywienia i dietetyki, ale również nabyć umiejętności związane z bezpieczeństwem, przetwarzaniem, utrwalaniem i przechowywaniem żywności. Nasz program studiów dostosowany jest do aktualnych wymogów rynku pracy co przyczyni się do podniesienia kompetencji zawodowych absolwentów oraz optymalnego przygotowania ich do przyszłej pracy zawodowej.

Dlaczego warto studiować żywienie człowieka i dietetykę na Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym im. Jana Długosza?

Program studiów dostosowany do aktualnych wymogów rynku pracy.

• Praktyczny charakter zajęć (warsztaty, zajęcia realizowane również w zakładach przetwórstwa spożywczego, ćwiczenia, konwersatoria, zajęcia laboratoryjne).
• Wysoka jakość kształcenia.
• Miła i życzliwa atmosfera sprzyjająca studiowaniu, oparta na bezpośrednim kontakcie studenta z wykładowcą.

Zapewniamy:

• Laboratoria wyposażone w nowoczesna aparaturę pomiarową i sprzęt komputerowy najnowszej generacji.
• Kadrę o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych.
• Dostęp do dobrze wyposażonej biblioteki wydziałowej, internetowych baz danych i wydziałowej pracowni komputerowej.
• Wyjazdy zagraniczne w ramach programu SOCRATES, ERASMUS+
• Rozwój zainteresowań przez działalność w Kole Naukowym Studentów Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego.

Absolwent kierunku żywienie człowieka i dietetyka będzie posiadał umiejętności, które przygotowują go do podjęcia pracy w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności oraz racjonalnego żywienia indywidualnego i zbiorowego, a także umiejętności ułatwiające uruchomienie własnej działalności gospodarczej np. w zakresie przetwarzania żywności czy gastronomii.

opr. dr Renata Barczyńska-Felusiak (z-ca dyrektora Instytutu Chemii, Ochrony Środowiska i Biotechnologii ds. Dydaktyki).